Άρης 1928

Η φωτογραφία αυτή που βλέπουμε έχει ιστορική αξία.
Είναι η πρώτη πρωταθλήτρια ομάδα στην ιστορία της Ελλάδας κι αυτό το προνόμιο το είχε ο ΑΡΗΣ.
Να γραφτεί στη λίστα αυτή των πρωταθλητών ΕΠΟ ως ο πρώτος σύλλογος στην χρονολογική κατάταξη.
Το πρωτάθλημα του 1928 ήταν μια παλικαρίσια επιτυχία,η φουρνιά εκείνη είχε εκτός από παικταράδες και λιοντάρια στην ψυχή.
Κι αυτό το αποδεικνύει,ο τρόπος που κατακτήθηκε εκείνο το πρωτάθλημα.
Θυμίζουμε τη σειρά των αγώνων,την αλληλουχία των γεγονότων,ώστε να συναισθανθούμε καλύτερα πώς ήρθε εκείνη η επιτυχία.
Μιλάμε πάντα για την τελική φάση του πρωταθλήματος 1928,στον όμιλο δηλαδή των 3 ομάδων (ΑΡΗΣ,Εθνικός,Ατρόμητος) που διεκδικούσαν τον τίτλο.
Οι πρώτες δυο αγωνιστικές για τον ΑΡΗ έλαβαν χώρα στην Αθήνα.
1η αγωνιστική με αντίπαλο τον Ατρόμητο.Βρισκόμαστε πίσω στο σκορ με 1-0 αλλά τελικά επικρατούμε με 1-3,μια επική ανατροπή με δυο γκολ του μεγάλου Νίκου Αγγελάκη κι ένα του Ζαρέ Μινασιάν.
2η αγωνιστική,ήττα με 3-2 απ' τον Εθνικό που παίρνει προβάδισμα στα προγνωστικά για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.Κι ο Εθνικός τότε δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα,αλλά ισάξιος (μην πω καλύτερος) του Ολυμπιακού,με πολλούς διεθνείς παίκτες (Τσιριτάκης,Χέλμης,Χούμης,Ζούρντος)
Οι δυο επόμενες και καθοριστικές αγωνιστικές θα διεξάγονταν στη Θεσσαλονίκη.
3η αγωνιστική υποδεχόμαστε τον Ατρόμητο.Η ομάδα πετάει,επικρατεί εύκολα με 3-1 με δυο γκολ του Λεονταρίδη κι ένα του Αγγελάκη (πάλι αυτός άνοιξε το σκορ όπως και στο ματς με Ατρόμητο στην Αθήνα).
4η αγωνιστική και τελευταία.Αυτή θα έκρινε τον πρωταθλητή.
Η βαθμολογία μέχρι πριν τον "τελικό" με τον Εθνικό είναι: Εθνικός 5β,ΑΡΗΣ 4β.
Όπως αντιλαμβανόμαστε δηλαδή,μόνο με νίκη κερδίζαμε το πρωτάθλημα,καθώς το βαθμολογικό σύστημα το 1928 ήταν 2-1-0.
Εδώ,λοιπόν,φάνηκε τι λέοντες είχε εκείνη η ομάδα,τι Αρειανή ψυχή είχαν ώστε σ' ένα αγώνα τέτοιας σημασίας,που θα έγραφε ιστορία καθώς ο πρωταθλητής θα είχε την τιμή να γράφεται στον αιώνα τον άπαντα ως ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδος,κέρδισαν πανάξια και τον Εθνικό και το τρόπαιο.
Και μόνο το γεγονός πως ο Εθνικός προηγήθηκε στο σκορ,αποδεικνύει τη δυσκολία που απέκτησε η υπόθεση κατάκτησης του πρωταθλήματος.
Αλλά είπαμε εκείνος ο ΑΡΗΣ ήταν γεννημένος νικητής και πρωταθλητής.
Με επική αντεπίθεση στο Β' ημίχρονο γίνεται η μεγάλη ανατροπή και το 0-1 έγινε 3-1 μέσα σε θύελλα πανηγυρισμών.
Τα δυο απ' τα τρία γκολ,ο καρμικός Διονύσης Καλτέκης.Ο άνθρωπος που μόνο καλή τύχη έφερνε στον ΑΡΗ,καθώς είχε συμμετοχή σε όλα τα πρωταθλήματα είτε σαν παίκτης είτε σαν προπονητής,έκανε πάλι το θαύμα του.Το 2-1 πέτυχε ένας ακόμη καθοριστικός ποδοσφαιριστής για το πρωτάθλημα του 1928,ο Αρμενικής καταγωγής Ζαρέ Μινασιάν,ο οποίος κι αυτός βρισκόταν πάντα εκεί που έπρεπε και έβαζε το κρίσιμο (δεύτερο) γκολ που έδινε το προβάδισμα στην ομάδα.
Αυτός λοιπόν ήταν ο μεγάλος ΑΡΗΣ του 1928 που μας χάρισε τη μοναδική τιμή,κάθε φορά που βλέπουμε τη λίστα πρωταθλητών να βρίσκεται πρώτος στη σειρά και να μας χαρίζει την αιώνια αυτή περηφάνια.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger