13,6 ΕΚΑΤ. ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΗΚΑΝ ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ!!!!

Συγκλονιστικά στοιχεία για την απίστευτη καταστροφή που έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα οι εκατοντάδες πυρκαγιές που σημειώνονται κάθε χρόνο, καταγράφει έρευνα με τίτλο «Δασικές Πυρκαγιές Ελλάδας: 1983-2008». Την έρευνα διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία:Το σύνολο των καμένων εκτάσεων, για την παραπάνω περίοδο, ανέρχεται σε 13.613.121 στρέμματα, αναλογώντας σε 1,2 στρέμ. καμένης έκτασης ανά κάτοικο της Ελλάδας.
Εχει πληγεί πάνω από το 10% της ελληνικής γης από τις φωτιές. Μάλιστα, για το 50% περίπου των πυρκαγιών, που έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα, μεταξύ 1983 και 2008, δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια.
Στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο 1.465 δασικές πυρκαγιές οι οποίες καίνε περίπου 524.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων.
Ο συνολικός αριθμός δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στη χώρα κατά την περίοδο 1983-2008 ανέρχεται σε 38.085. Το μεγαλύτερο ποσοστό τους (19%) κατανέμεται στη γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου, ενώ το μικρότερο (περίπου 7%) στη Θεσσαλία.
«Πρωταθλήτρια» σε πυρκαγιές και καμένες εκτάσεις είναι η Πελοπόννησος, με ποσοστά 19% και 27%, αντιστοίχως. Το μικρότερο ποσοστό πυρκαγιών ως προς τις καμένες εκτάσεις (4%) καταγράφεται στα Ιόνια νησιά.
Ο μήνας με τις μεγαλύτερες καταστροφές και τα περισσότερα περιστατικά είναι ο Αύγουστος. Οι πιο μεγάλες φωτιές, όμως, έχουν εκδηλωθεί τον Ιούλιο. Τα περιστατικά του Σαββατοκύριακου θεωρούνται δριμύτερα σε σχέση με αυτά των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών εκδηλώνεται μετά τις 2 το απόγευμα.
Ο μέσος χρόνος επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων από την αναγγελία μιας πυρκαγιάς είναι 36 λεπτά, ενώ ο μέσος χρόνος διάρκειας των πυρκαγιών είναι περίπου 15 ώρες.
Το 47% των καμένων εκτάσεων είναι αποτέλεσμα πυρκαγιών με άγνωστες αιτίες. Το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από εξακριβωμένο ή πιθανό κακόβουλο εμπρησμό και το 9% από κάψιμο αγρών.
Η μέση δριμύτητα των δασικών πυρκαγιών της Ελλάδας είναι 357 στρ. καμένης έκτασης ανά περιστατικό. Η δριμύτητα μεγιστοποιείται στα νησιά του Αιγαίου (551 στρ. καμένης έκτασης ανά περιστατικό), ενώ αρκετά αυξημένη μέση δριμύτητα εμφανίζουν και οι δασικές πυρκαγιές της Θεσσαλίας (542) και της Πελοποννήσου (524).

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger