Η Ανάσταση της Ντόρτμουντ !

Η Ντόρτμουντ ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στην Γερμανία και ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης εκθειάζει το οικονομικό θαύμα που επέτρεψε την αγωνιστική… Ανάσταση των Βεστφαλών.
Χωρίς χρήματα στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς ποτέ να κάνεις το επόμενο βήμα. Μπορείς να κάνεις το… μπαμ, όμως δύσκολα θα υπάρξει συνέχεια. Φυσικά και δεν εννοώ τα χρήματα της Μάντσεστερ Σίτι, της Τσέλσι ή της Παρί. Εννοώ κάτι πολύ πιο απλό. Να μπορείς να κρατήσεις τους καλύτερούς σου παίκτες, να μπορείς να κάνεις κάποιες ποιοτικές προσθήκες και οι παίκτες σου να έχουν το μυαλό τους μόνο στο ποδόσφαιρο και όχι στις πληρωμές και στα προβλήματα, διοικητικά και οικονομικά που πάνε πάντα πακέτο.

Η Ντόρτμουντ έφτασε στο χείλος της καταστροφής το 2005, όμως πλέον με σωστές επιλογές στο οικονομικό κομμάτι και στο πρόσωπο του Γίργκεν Κλοπ έφτασε πέρυσι στην κορυφή και φέτος ήταν ακόμη καλύτερη. Μπορεί ο Καγκάβα να ετοιμάζεται να φύγει, ο Μπάριος να αποτελεί ήδη παρελθόν (θα συνεχίσει στην Κίνα) και ο Λεβαντόφσκι να γκρινιάζει συνεχώς για νέο συμβόλαιο, όμως η ανανέωση του συμβολαίου του Γκέτσε μέχρι το 2016 και η απόκτηση του Ρόις δείχνουν ότι ό,τι και να γίνει αγωνιστικά η Μπορούσια θα μείνει άκρως ανταγωνιστική. Όσο ο Κλοπ παραμένει στον πάγκο φυσικά…

Ο «Χάρι Πότερ», όπως είναι το παρατσούκλι του Γερμανού τεχνικού, έχει κάνει πράγματα και θαύματα, όμως η αναγέννηση της Νόρτμουντ ξεκίνησε από τον γενικό διευθυντή Χανς Γιόακιμ Βάτσκε, τον πρόεδρο Ράιναρντ Ράουμπαλ και τον διευθυντή ποδοσφαίρου Μίκαελ Τζορκ. «Η Μπορούσια έχει εξελιχθεί οικονομικά και σε αγωνιστικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια», είχε δηλώσει ο πρώτος και σε αυτό θα σταθώ, καθώς η Ντόρτμουντ έχει εξελιχθεί στην κορυφαία σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και μάρκετινγκ στην Ευρώπη. Και αυτό δεν είναι δική μου διαπίστωση, αλλά της οικονομικής έκθεσης της Deloitte and Touch.

Το οικονομικό πρόβλημα ξεκίνησε από την στιγμή που ο τότε πρόεδρος Νιμπάουμ αποφάσισε την είσοδο της Μπορούσια στο χρηματιστήριο το 2002 (η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το 2000). Η Ντόρτμουντ παραμένει η μοναδική γερμανική εισηγμένη ομάδα, τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία άμεσα ήταν πολλά (τότε περίπου 40 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια μπήκαν και άλλα), όμως σε βάθος χρόνου αυτή η κίνηση αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς δεν έγιναν σωστές επενδύσεις και μετά από λίγο καιρό οι υποχρεώσεις (χρέη) έφτασαν στα 150 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση δεν μπορούσε να τα πληρώσει, αναγκάστηκε να πουλήσει τους καλύτερούς της παίκτες – όπως ο Ροζίτσκι – και κατέφυγε σε ακραίες λύσεις για την χρηματοδότηση, όπως η πώληση του «Βεστφάλεν». Η Ντόρτμουντ πήρε «μικρά» δάνεια από περισσότερες από 70 τράπεζες, οικονομικά funds και άλλες εταιρείες, ανάμεσά τους και η Μπάγερν (2 εκατ. ευρώ), με πολύ υψηλά επιτόκια, φτάνοντας τα χρέη μη βιώσιμα επίπεδα.

Κάπου εκεί ανέλαβε την ομάδα η νυν διοίκηση (τον Φεβρουάριο του 2005) και ξεκίνησε το συμμάζεμα. Ο Βάτσκε επικοινώνησε με όλους τους πιστωτές, προκειμένου να ελαφρυνθεί ο σύλλογος από τους τόκους και τα κατάφερε σταδιακά. Από το 2005 δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου έδωσαν προσωρινή ρευστότητα, ενώ κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα δάνεια σε ένα με καλύτερο επιτόκιο. Το 2006 υπεγράφη 15ετές δάνειο με την Morgan Stanley ύψους 79 εκατ. ευρώ και με τα 59 από αυτά η Μπορούσια αγόρασε πίσω το στάδιό της. Βέβαια, οι πιστωτές έχουν βάλει… επίτροπο στη διοίκηση, που πρέπει να ελέγχει τα έξοδα, όμως η συνεργασία φαίνεται να πηγαίνει μια χαρά.

«Μετά από περίπου 3,5 χρόνια και με την απειλή της χρεωκοπίας, η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει αποκτήσει και πάλι οικονομική αυτοτέλεια και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πλέον για οικονομικά προβλήματα, πόσω μάλλον για προβλήματα που σχετίζονται με την ίδια την ύπαρξη του συλλόγου», δήλωνε με υπερηφάνεια ο Βάτσκε το 2008 και ενώ είχε υπογραφεί χορηγία ύψους 50 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια με την Sportfive. Με αυτά τα χρήματα, μάλιστα, θα πληρώνονταν αποκλειστικά οι δόσεις του δανείου στην Morgan Stanley, στοχεύοντας στην πρόωρη εξόφλησή του!

Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες που έθεσαν Βάτσκε και Ράουμπαλ ήταν εκείνος του «50+1». Με απλά λόγια το 50+1% των μετοχών του συλλόγου θα πρέπει πάντα να ανήκει σε μέλη της. Αυτό έγινε σταδιακά και επέτρεψε στην μετοχή της Μπορούσια να… ανασάνει, καθώς από το 1 ευρώ πριν από 3 χρόνια έχει ξεπεράσει τα 3 ευρώ. Βλέπετε, όταν οι οπαδοί της ομάδας αγοράζουν μετοχές δεν το κάνουν με σκοπό να βγάλουν χρήματα, πουλώντας τες μετά από λίγο. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σταμάτησαν στο χρηματιστήριο, φέρνοντας σταθερότητα και στον σύλλογο. Αποτέλεσμα είναι περίπου το 82% των μετοχών αυτή τη στιγμή να ανήκουν σε μέλη της Μπορούσια.

Ο κόσμος έχει σταθεί κοντά στην ομάδα, όταν εκείνη παραλίγο να κηρύξει πτώχευση και ήταν η ραχοκοκαλιά της ανάκαμψης. Οι χορηγίες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ονομασία του γηπέδου από την Signal Induna Park έναντι 4 εκατ. ετησίως, της Evonik 9 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την διαφήμιση στην φανέλα, ενώ από την επόμενη σεζόν η Puma θα… ντύνει την Ντόρτμουντ και στα ταμεία της θα μπαίνουν 6 εκατ. ευρώ κάθε έτος μέχρι το 2020. Οι πωλήσεις προϊόντων της ομάδας την περσινή σεζόν απέφεραν 5,4 εκατ. ευρώ, ενώ η σταθεροποίηση της Μπορούσια στο Champions League περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η Ντόρτμουντ έχει μεγάλες χορηγίες, που το 2011 απέφεραν περισσότερα από 78 εκατ. ευρώ και αποτελούσαν το 57% των συνολικών εσόδων. Φυσικά φέτος αυτό το ποσό θα αυξηθεί. Πέρυσι τα έσοδα κατέγραψαν ρεκόρ, φτάνοντας τα 138,5 εκατ. ευρώ και χωρίς τα χρήματα του Champions League. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι Βεστφαλοί υπέγραψαν συμφωνία με την Q-Cells, η οποία θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα έξω από το «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ», ώστε να το καταστήσει ενεργειακά αυτοτελές, και θα πληρώνει και χορηγία 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι τα κόστη, με τους μισθούς να είναι κατά 48% χαμηλότεροι από το 2005 και την ομάδα πιο ανταγωνιστική. Πλέον αποτελούν μόλις το 46% του συνόλου των εξόδων, ενώ σε σχέση με το επίπεδο των μισθών της Μπάγερν είναι κατά 93 εκατ. ευρώ λιγότεροι (46 εκατ. ευρώ έναντι 139 των Βαυαρών)!

Οι αγωνιστικές επιτυχίες, με την Μπορούσια να κατακτά για δεύτερη σερί το πρωτάθλημα, να γίνεται η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα που ξεπέρασε τους 80 βαθμούς (τελείωσε με 81) και να κάνει το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της (5-2 την Μπάγερν στον τελικό Κυπέλλου) είναι δεδομένο ότι θα φέρουν και άλλα έσοδα. Άλλωστε, από τη σεζόν 2013-14 θα ισχύσει και η νέα συμφωνία στα τηλεοπτικά της Μπουντσελίγκα, που θα αποφέρει 486 εκατ. ευρώ τον χρόνο στις 18 ομάδες από 250 που αποφέρει σήμερα και τα έσοδα όλων θα εκτοξευθούν.

Το οικονομικό θαύμα έγινε, όμως το αγωνιστικό οφείλεται καθαρά στον Γίργκεν Κλοπ, που από το 2008, όταν και ανέλαβε, η Μπορούσια κάνει μόνο βήματα μπροστά. Από 13η το 2008, 6η το 2009, 5η το 2010, 1η το 2011 και το 2012 και όλα στην Ντόρτμουντ λειτουργούν πλέον… ρολόι.

πηγή : gazzeta.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger