H Eλλάδα πήρε την 6η δόση

Εγκρίθηκε από το Eurogroup, η 6η δόση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, μετά από μια μεγάλη περιπέτεια που παραλίγο να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ.
Το θρίλερ που ξεκίνησε με την αποχώρηση της τρόικας από την χώρα, μετά από διαφωνία με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και συνεχίστηκε με την εξαγγελία για το δημοψήφισμα και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, είχε τελικά αίσιο τέλος.
Τα χρήματα αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα, τις πρώτες 15 ημέρες του Δεκεμβρίου. Είχαν προηγηθεί έγγραφες δεσμεύσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη.
Το έδαφος είχαν προλειάνει με δηλώσεις τους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Eurogroup, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας.
"Στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Γιούνκερ: "Ικανοποίηση για τις επιστολές"
"Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα", ανακοίνωσε  ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι επιστολές που έλαβε το Eurogroup από τους τρεις αρχηγούς των πολιτικών ομάδων οι οποίες υποστηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ελλάδας, αλλά και από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ικανοποίησαν πλήρως το αίτημα του Eurogroup για έγγραφες δεσμεύσεις σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου και τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι πρόκειται να στείλει και ο ίδιος επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της έκτης δόσης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ο κ. Γιουνκέρ διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως, λάβει την έγκριση από το ΔΝΤ.
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις συνομιλίες με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ούτως ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου και εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ιρλανδία, λέγοντας ότι η σταθερότητα και η αλληλεγγύη αποδεικνύουν ότι η παρέμβαση της Τρόικας είναι επιτυχημένη.
Σε ό,τι αφορά, τέλος τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), οι υπουργοί οικονομικών συμφώνησαν στις αλλαγές που θα υπάρξουν στους όρους λειτουργίας και χρηματοδότησής του, ούτως ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις αγορές κρατικών ομολόγων και να χορηγεί κατά προτεραιότητα βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ αρνήθηκε να δηλώσει πόσα είναι τα κεφάλαια που μπορούν να μοχλευτούν, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα εγκριθεί σε βάθος χρόνου και θα κριθεί από τη συμπεριφορά των αγορών.
πηγη: news247.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger