Μία από τις προτάσεις, η οποία μάλιστα προέρχεται από την αστυνομία είναι η επιστροφή της κερκίδας ορθίων στα γήπεδα. Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, οι οπαδοί διαμαρτύρονται για το σχέδιο που προωθείται και επιχειρεί κατάργηση των εξεδρών των ορθίων για περισσότερη ασφάλεια. Tελικά, τι είναι πιο ασφαλές;
Στην Αγγλία τα γήπεδα γέμισαν με καθίσματα μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο, όπου 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν τη ζωή τους και κυρίως μετά την έκθεση του Λόρδου Τέιλορ το 1990. Όχι φυσικά ότι οι κερκίδες ορθίων ευθύνονταν για τους νεκρούς.
Έστω και καθυστερημένα, οι ευθύνες αποδόθηκαν, με τις αστυνομικές και νοσοκομειακές αρχές να έχουν μεγάλο μερίδιο. Πλέον, μετά τα επεισόδια στο Ιτιχάντ, εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη συζητήσεις για την επαναφορά εξέδρας ορθίων σε γήπεδα μεγάλων ομάδων.
Το Hillsborough Family Support Group παραμένει αντίθετο στις συγκεκριμένες κερκίδες, όπως και η κυβέρνηση, τουλάχιστον για τις δύο μεγάλες κατηγορίες. Ωστόσο, τόσο εκείνος που πέταξε το κέρμα, όσο και αυτός που εισέβαλε στο γήπεδο της Σίτι, ήταν καθιστοί. Φυσικά, δεν μιλάμε για τις κερκίδες ορθίων στην προ-Χίλσμπορο εποχή, αλλά για νέες, με περισσότερη ασφάλεια, στα πρότυπα της Bundesliga.. Ο αντίλογος λέει ότι δεν είναι θέμα των κερκίδων, αλλά των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτές και θέτουν το παράδειγμα των Γερμανών.
Το γίνεται όμως στη Bundesliga; Οι κερκίδες ορθίων αποτελούν μέρος της οπαδικής κουλτούρας και υπάρχουν σε όλα τα γήπεδα. Η Γερμανική Ομοσπονδία όμως, σκοπεύει να αλλάξει τα πράγματα. Η DFL έχει στα σκαριά τροποποιημένο κανονισμό με την ονομασία «Εμπειρία ασφαλούς γηπέδου».
Σύμφωνα με αυτόν, θα μειωθούν οι εκτός έδρας οπαδοί από 10% σε 5% και θα καταργηθούν οι κερκίδες ορθίων σε όλα τα γερμανικά γήπεδα.
Οι 36 ομάδες των δύο κατηγοριών της Γερμανίας θα συναντηθούν στις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να ψηφίσουν για το αν συμφωνούν με την Ομοσπονδία. Οι οπαδοί όλων των ομάδων συμφώνησαν σε κοινό τρόπο αντίδρασης με το κίνημα «12:12», μένοντας σιωπηλοί για τα πρώτα 12 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα των αγώνων των ομάδων τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Υπάρχουν στιγμές που βλέπουμε κάποια επεισόδια και στη Γερμανία, αλλά σε γενικές γραμμές, εδώ και τόσα χρόνια, όλα βαίνουν καλώς.
O πρόεδρος της Γουέστ Χαμ, Ντέιβιντ Γκολντ, τόνισε ότι θα ήταν θετικός στη δημιουργία ασφαλούς τμήματος για όρθιους στο νέο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, αν τελικά προχωρήσει το θέμα της ενοικίασης του γηπέδου.
Το ίδιο και ο υπεύθυνος ασφαλείας της Σάντερλαντ, που γνωρίζει πολύ καλά το τι συμβαίνει και ο Ντέι Λίτλ της του Swansea City Supporters’ Trust, το οποίο κατέχει το 21% των μετοχών της ομάδας. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Πιτέρμπορο, Μπομπ Σιμνς, καλεί τους υπεύθυνους της Τσάμπιονσιπ να δοκιμάσουν την εφαρμογή των κερκίδων και αν δεν πάει καλά να την σταματήσουν.
Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει βρει ούτε έναν που να μην θέλει τη δοκιμή! Πιθανόν, η εφαρμογή των κερκίδων στα πρότυπα της Γερμανίας να αποδειχθεί χρήσιμη, αφού οι οπαδοί θα έχουν τον τρόπο να φτιάχνουν κερκίδα και να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα στα γήπεδα, μένοντας μόνο σε αυτό. Φυσικά, όλα θα φανούν στην πράξη και σε περίπτωση που λειτουργήσει πιλοτικά, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι «safe standing area», όπως λένε χαρακτηριστικά.
othersidefootball.com
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου