Χριστούγεννα στα γήπεδα...

Η παραδοσιακή Boxing Day, δηλαδή η 26η Δεκεμβρίου, είναι για τα καλά ριζωμένη στο DNA των Άγγλων οπαδών. 
Μπορεί σε πολλά μέρη της Ευρώπης οι ποδοσφαιριστές να έχουν άδεια και τα Χριστούγεννα να έχουν συνδυαστεί με παντελή έλλειψη ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων, ωστόσο για τους οπαδούς στο Νησί η έξοδος από το σπίτι την επομένη των Χριστουγέννων, οι μπύρες και το γήπεδο είναι τελετουργικό. Παρότι αρκετοί φορείς έχουν αρχίσει και πιέζουν για χειμερινή διακοπή και στην Αγγλία…
Μέρος της παράδοσης ήταν πάντα τα ντέρμπι της Boxing Day. Σήμαιναν περισσότερα όταν γίνονταν στις 26 Δεκεμβρίου από μια οποιαδήποτε τυχαία ημερομηνία και η ψυχολογία του κόσμου άλλαζε. Πάντα τα ματς αυτά είχαν κάτι το ιδιαίτερο. Όπως την επομένη των Χριστουγέννων του 1860, η Σέφιλντ και η Χάλαμ, οι δύο αρχαιότεροι σύλλογοι στον κόσμο τέθηκαν αντιμέτωπες στο Sandygate Road. Η Χάλαμ κέρδισε 2-0 σε ένα παιχνίδι που παίχτηκε υπό τους κανόνες της Σέφιλντ, δηλαδή με φάουλ, κόρνερ, πλάγια, καθώς και κεφαλιάς. Το θέμα είναι το ματς, χωρίς να έχει σημασία το επίπεδό του. Επίσης σημαντικός ήταν ο προγραμματισμός, έτσι ώστε να υπάρχουν συνεχιζόμενα ματς την ίδια μέρα. Το 1999 οι οπαδοί από το East End πρόλαβαν να δουν την την Κλάπτον και στη συνέχεια έφυγαν κατευθείαν για τον αγώνα της Λέιτον απέναντι στην Ίλφορντ! Ένα απόγευμα γεμάτο μπάλα.
Τα ντέρμπι, σε κάθε επίπεδο, αποτελούν τη χαρά της επόμενης των Χριστουγέννων. Τελευταία όμως, υπάρχει σαφής περιορισμός τους. Τις τελευταίες δύο χρονιές μόνο δύο ντέρμπι έχουν διεξαχθεί σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ. Αυτό της Φούλαμ με την Τσέλσι το 2011 και αυτό της Γουέστ Χαμ με τη Φούλαμ την προηγούμενη χρονιά. Τόσο τα ντέρμπι, όσο και τα λεγόμενες «διπλές» αναμετρήσεις τείνουν να εξαφανιστούν. Τη δεκαετία του ’60 και του ’70 μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει, για παράδειγμα, ένα Γουέστ Χαμ-Μπλάκμπερν το πρωί και ένα Φούλαμ-Ίσπουιτς το απόγευμα με συνολικά 21 γκολ. Η διάθεση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ο προγραμματισμός στις ώρες έπαιζαν το ρόλο τους. Όπως αναφέρει η Independent, την Boxing Day του 1979 η Σέφιλντ Γουένσντεϊ και η Γιουνάιτετ βρίσκονταν αντιμέτωπες για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια. Η ημερομηνία ήταν γνωστή και η πόλη ζούσε στο ρυθμό της επομένης και όχι της μέρας των Χριστουγέννων για αρκετό καιρό. Το Χίλσμπορο είχε 49.309 θεατές, αριθμός ρεκόρ για την τρίτη κατηγορία.
Φέτος, το ματς της Άρσεναλ με τη Γουέστ Χαμ είναι το μοναδικό ντέρμπι σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ. Στην Τσάμπιονσιπ τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα με κάποια πιο δυνατά παιχνίδια, όπως το Φόρεστ-Λιντς και το Μπρίστολ Σίτι-Γουάτφορντ. Στην Κόνφερανς από την άλλη υπάρχουν 7 ντέρμπι και δείχνουν την τάση. Ότι δηλαδή σε λίγο καιρό ενδέχεται να υπάρχει καταφύγιο για τους ρομαντικούς μόνο στις χαμηλότερες κατηγορίες. Ήδη έχουν αρχίσει κάποιοι ψίθυροι περί σχεδίων για χειμερινή διακοπή, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα «θέλω» των μεγάλων συλλόγων που παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και της Εθνικής Αγγλίας. Ο κόσμος φυσικά δεν είναι διατεθειμένος να χαλάσει την παράδοση για καμία εθνική…
Ο Εκτελεστικός διευθυντής της Πρέμιερ Λιγκ, Ρίτσαρντ Σκάνταμορ τόνισε ότι οι τρεις «βασικοί μέτοχοι» του αθλήματος, η FA, η Πρέμιερ Λιγκ και η Football League, δεν κατάφεραν να τα βρουν ώστε να οριστεί χειμερινή διακοπή κυρίως λόγω του κόσμου, ο οποίος απολαμβάνει τα εορταστικά ματς. Του κόσμου, όμως, που δεν θεωρούν ότι είναι μέσα στους «βασικούς μετόχους». Και όπως τόνισε ο Στιβ Πάουελ από την Ένωση των Οπαδών, κανείς δεν τους ρώτησε. Η απάντηση τους θα ήταν ξεκάθαρη.
Οι προσταγές του μοντέρνου ποδοσφαίρου δεν αλλοιώνουν τα πάντα. Η Χάλαμ, όπως τότε, το 1860, ετοιμάζεται για ματς στο Νότιο Γιόρκσαϊρ με την Ντίνινγκτον Τάουν. Και δεν θα είναι μόνη της. Η Η Boxing Day είναι και θα είναι πάντα ιδιαίτερη για τους Άγγλους οπαδούς.
othersidefootball.com

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger