Το μέλλον στους νεαρούς ποδοσφαιριστές

Εντάσσεται στις θετικές αντιδράσεις της διοικούσας επιτροπής της ΠΑΕ Άρης, η πρόθεση έναρξης συζητήσεων με τους νεαρούς παίκτες, προκειμένου να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με την ομάδα. 
Στοιχειοθετεί μια μορφή επιβράβευσης, ενδεχομένως και απόδειξη αλλαγής της νοοτροπίας του συλλόγου, που τα τελευταία χρόνια ασχολούταν με ξένους και μισθοφόρους, βάζοντας τους νεαρούς στη ναφθαλίνη.
Από την άλλη πλευρά, είναι μια αναμενόμενη και φυσιολογική αντίδραση, δεδομένου του ότι κάποιοι παίκτες (βλέπε Οικονομόπουλος) επιβεβαίωσαν ότι κακώς (τους) είχαν στο ψυγείο τα προηγούμενα χρόνια. Στη πραγματικότητα, παίκτες αυτής της συνομοταξίας κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε ένα δύσκολο μονοπάτι, έχοντας ως συνοδοιπόρους την πίεση του αποτελέσματος και την υποστήριξη όλων όσοι έχουν ρόλο στον σύλλογο. Κάποιοι εξ' αυτών θα αντέξουν, άλλοι θα λυγίσουν. Είναι θέμα χαρακτήρα αλλά και επιπέδου ετοιμότητας του ποδοσφαιριστή, όταν θα του παρουσιαστεί η ευκαιρία.

Ο
Άρης θα ξεκινήσει συζητήσεις μαζί τους, ούτως ώστε να διατηρήσει τα δικαιώματά τους για τα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια. Δεν πρέπει να τους αντιμετωπίσει ως νεαρούς, αλλά ως τους επόμενους πρωταγωνιστές αυτής της ομάδας. Δηλαδή, ως επαγγελματίες. Δεδομένου του ότι, πέρασε από ακτινογραφία τον καθένα από αυτούς, γνωρίζει το DNA του, τον τρόπο σκέψης του, την φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο και τις αντοχές του.

Οι αυθεντικοί επαγγελματίες δεν κοιτούν μόνο τα χρήματα. Δίνουν βάση στις προϋποθέσεις, στις συνθήκες λειτουργίας και κυρίως στους στόχους. Και σε αυτά τα ερωτήματα, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής είναι απαραίτητο να εμφανιστούν έτοιμοι να απαντήσουν.

Να τους πείσουν, ούτως ώστε στη πορεία να έχουν απαιτήσεις. Να αποδείξουν δηλαδή ότι υπάρχει αγωνιστικός προγραμματισμός, συγκεκριμένο πλάνο. Αυτό είναι αναγκαίο για δύο λόγους: Καταρχήν για να ξέρουν όλοι οι (τωρινοί) νεαροί πως θα πρέπει να ενισχύσουν τον επαγγελματισμό τους, να μην εφησυχάσουν αλλά να βελτιωθούν. Δεύτερον, για να γίνει κτήμα τους η φιλοσοφία ότι η ομάδα αποφάσισε (έστω καθυστερημένα) να αλλάξει φιλοσοφία και κατ' επέκταση επίπεδο.

Κοινώς, η απόφαση για την ανανέωση ενός συμβολαίου, θα πρέπει να είναι το τελικό άθροισμα, ποδοσφαιρικής εκτίμησης και έρευνας. Και όχι επειδή ο εμπλεκόμενος παίκτης έκανε 2-3 καλά παιχνίδια, εξασφαλίζοντας το χειροκρότημα και της θετική σκέψη της κερκίδας. 

Πίσω από κάθε ανανέωση είναι αναγκαίο να υπάρχει (τουλάχιστον) πλάνο αξιοποίησης του κάθε παίκτη, ούτως ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι λογαριασμοί και ρόλοι. Η φιλοσοφία του «τον ανανεώσαμε γιατί έπαιξε καλά σε κάποια παιχνίδια», είναι καταστροφική και οδήγησε τον Άρη σε εγκληματικά λάθη ως προς τα οικονομικά του, αλλά και ως προς το μέλλον συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών.

Το παραπάνω μοντέλο λειτουργίας χαρακτηρίζει το σπουδαιότερο εργοστάσιο παραγωγής (και εξαγωγής) αθλητών στην Ευρώπη. Της Σερβίας. Εστω κι αν πρόκειται για καλαθοσφαιριστές. Εκεί, κάτι αμούστακα παιδιά δεν κρίνονται ως «νεαροί», αλλά ως επαγγελματίες. Το ξέρουν από τα 16 χρόνια τους. Δεν αγωνίζονται χαριστικά στις επαγγελματικές ομάδες, είναι προϊόν προγράμματος και δουλειάς.

sport.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger