Χρειάζεται μια νέα Λίγκα που να είναι… Σούπερ!

Το θέμα έχει «ανοίξει» τελευταία τόσο λόγω Αλαφούζου όσο και λόγω του Αλέξη Κούγια ο οποίος και του έδωσε την επικοινωνιακή ώθηση με τον δικό του μοναδικό τρόπο. 
Όμως ξέχωρα από τα επικοινωνιακά θέματα που ο καθένας μπορεί να έχει και το ντέρμπι ΠΑΟ – ΟΣΦΠ που έρχεται το θέμα της Λίγκας είναι επίκαιρο όσο ποτέ φέτος.
Η δημιουργία της Λίγκας το Νοέμβρη του 2005 ήταν στα λόγια η απαρχή μιας νέας εποχής για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τα χαμόγελα και τις δηλώσεις να δίνουν και να παίρνουν. Και να οι φωτό του Κόκκαλη με τον Τζίγκερ και στην μέση ο Ντέμης και να ο Πανόπουλος ο «εμπνευστής» και άλλα τέτοια όμορφα. Βέβαια οι δηλώσεις μείνανε δηλώσεις μιας και η πορεία της Σούπερ Λίγκας δεν δικαιολόγησε τα λεγόμενα του Τζίγκερ που είχε πει ότι «ανοίγουμε μια νέα σελίδα, λευκή, και ξεκινάμε από την αρχή.
Μια νέα ιδέα συγκρούεται με το κατεστημένο. Είναι απαράδεκτο και πρέπει να σταματήσουν να περιφέρονται στον χώρο του ποδοσφαίρου αυτοί που έχουν έναν περίεργο και ύποπτο ρόλο». Ας ρωτήσει τώρα τον Αλαφούζο για το κατεστημένο και τα υπόλοιπα.
Επίσης τότε ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε πει ότι «η απόφαση μας οδηγεί σε νέες και καλύτερες εποχές. Το επίπεδο θα ανέβει, το πρωτάθλημα θα γίνει πιο ανταγωνιστικό και οι ομάδες θα έχουν πιο πολλά έσοδα. Επίσης οι σύλλογοι θα δυναμώσουν και το θέαμα που θα προσφέρουν θα είναι πιο ελκυστικό για τους θεατές». 
Από όλα αυτά το μόνο που έγινε πραγματικότητα ήταν τα έσοδα τα οποία βέβαια δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έγιναν περισσότερα λόγω της καλυτέρευσης του προϊόντος μιας και την μερίδα του λέοντος πέρα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο συνεισφέρει ο ΟΠΑΠ ο οποίος όποτε μας βολεύει είναι ιδιωτικός και όποτε δεν μας δίνει τα λεφτά πάμε στον υπουργό για να μας τα δώσει.
Τότε βέβαια ο σκοπός των «μεγάλων» ήταν να απαλλαχθούν από τα «λιμά» της Β’ και Γ’ Εθνικής και την ΕΠΑΕ και να έχουν τα δικά τους έσοδα όλα για τον εαυτό τους. Επίσης σκοπός τους σε δεύτερο πλάνο ήταν να βγει και ο Β. Μητρόπουλος εκτός παιχνιδιού οριστικά και αμετάκλητα μιας και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ δεν είχε την στήριξη κάποιας μεγάλης ομάδας οπότε από «αγαπημένος» και «πετυχημένος» έγινε αποδιοπομπαίος τράγος στο όνομα της κάθαρσης, της νέας σελίδας κτλ.
Η Λίγκα για δικούς της λόγους πάντως δεν έκανε την μεγάλη τομή στο σημαντικότερο θέμα και το οποίο ακόμα και σήμερα την ταλανίζει, την διαιτησία. 
Ο ευαίσθητος αυτός τομέας παρέμεινε στην ΕΠΟ και το σύστημα «διαχείρισης» απλά προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Δεν είναι λίγοι άλλωστε όσοι λένε ότι απλά «άλλαξε ο Μανωλιός» για την Σούπερ Λίγκα και σε ένα μεγάλο βαθμό δεν έχουν άδικο. Άλλωστε ποια είναι τελικά η μεγάλη αλλαγή που έφερε η δημιουργία της Σούπερ Λίγκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά για το θέαμα, τα εισιτήρια, τα γήπεδα και άλλα πολλά. 
Είναι γνωστά σε όποιον ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο οποίος και είναι ζήτημα αν μπορεί κανείς με επιχειρήματα να μας πείσει ότι όντως η Σούπερ Λίγκα έφερε το νέο, το λευκό και το ωραίο στο ποδόσφαιρο μας.
Οπότε είναι πραγματική η ανάγκη να ανοίξει η κουβέντα είτε για ανασύσταση της Λίγκας ή για την κατάργηση της και δημιουργία νέας η οποία θα κινηθεί όντως στην κατεύθυνση της βελτίωσης του αθλήματος σε όλους τους τομείς. 
Άλλωστε τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Αφορούν στη βία, στην διαιτησία, στην ατιμωρησία, στην μεροληψία, στη ευνοιοκρατία και στην εν γένει λειτουργία της Λίγκας άλλα και της ΕΠΟ.
Βέβαια η ΕΠΟ έχει το αυτοδιοίκητο και την λειτουργία της αυτοκάθαρσης (σ.σ. που λένε και οι δημοσιογράφοι για να μην κάνουν τίποτα για αυτούς που αλωνίζουν στον χώρο) και εκεί δεν μπορεί κανείς –θεωρητικά- να παρέμβει. Ουσιαστικά και εκεί μπορούν να γίνουν αλλαγές αν υπάρχει πρόθεση.
Το ζήτημα είναι ότι αυτό το πρωτάθλημα βλάπτει όλες τις ομάδες μιας και η απαξίωση είναι συνεχής και η φθορά με τα χρόνια μεγαλώνει. Αν δεν βλέπουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τα χάλια τους τότε είναι άξιοι της μοίρας τους να έχουν μια Σούπερ Λίγκα που όχι μόνο κατ’ ευφημισμό άλλα ούτε κατά διάνοια δεν είναι σούπερ…
soccerplus.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger