Η Google τιμά τον εφευρέτη του φερμουάρ Gideon Sundback

Όσοι επισκεφθούν σήμερα το Google θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα τεράστιο διαδραστικό φερμουάρ, το οποίο αν ανοίξουν τους οδηγεί στον εφευρέτη του Gideon Sunback, καθώς σήμερα είναι η 132η επέτειος από τη γέννησή του.
Γεννημένος στις 24 Απριλίου 1880, στη Σουηδία, μετακόμισε στη Γερμανία και μετά τις σπουδές του μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1905, όπου άρχισε να εργάζεται στο Πίτσμπουργκ σε μια εταιρεία που σχεδίαζε και κατασκεύαζε συνδετήρες.
Κατά τη στιγμή της εφεύρεσης του, το φερμουάρ βαφτίστηκε ως «διαχωριστικό κούμπωμα» και μάλλον ο εμπνευστής του δεν υποψιαζόταν την επανάσταση που θα δημιουργούσε στη βιομηχανία ενδυμάτων.
Το φερμουάρ σαν λέξη έγινε δημοφιλής από την Εταιρεία η BF Goodrich. Φυσικά η εφεύρεση αυτή έφερε επανάσταση στη βιομηχανία ενδυμάτων.
Ο Sundback πρότεινε αρχικά το νέο φερμουάρ ως αντικατάσταση του γάντζου για μπότες των γυναικών, και πολύ αργότερα, την δεκαετία του 1930, χρησιμοποιήθηκε σε παντελόνια και φορέματα. Η ιδέα του για ένα «συνδετήρα με δόντια» υπήρχε μεταξύ των μηχανικών για περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά κανείς δεν το είχε υλοποιήσει.
Στις 20 Μαρίου του 1917 ο Gideon Sundback κατέθεσε και επίσημα την πατέντα για το φερμουάρ με το όνομα «Separable Fastener».
Η βασική καινοτομία του ήταν ένα λακκάκι στο κάτω μέρος του κάθε δοντιού και μιας «μύτης» στην κορυφή ώστε να κινείται ο «οδηγός» πάνω σε αυτά. Ως αποτέλεσμα, η σύνδεση μεταξύ των δύο σειρών ήταν εξαιρετικά ισχυρή. 
Ο Sundback πέθανε από καρδιακή πάθηση το 1954.
πηγή : iefimerida.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger