Ο λόγος, φυσικά, για τον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, τον Νίκο Γκάλη, ο οποίος σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 1992, μάθαινε δια στόματος του ίδιου του προέδρου της ομάδας, Θεόφιλου Μητρούδη, πως δεν βρισκόταν στα πλάνα του συλλόγου για την χρονιά που θα ακολουθούσε…
Τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν εκείνη την περίοδο οι Θεσσαλονικείς ανάγκασαν τον «ισχυρό» άντρα του συλλόγου να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών μεγάλο μέρος των οποίων καταλάμβανε το υψηλό συμβόλαιο του Γκάλη. Ο Μητρούδης πρότεινε στον ίδιο μείωση αποδοχών, όμως ο Γκάλης δεν δέχθηκε και έτσι μοιραία ακολούθησε το «διαζύγιο» των δύο πλευρών.
Στη συνέχεια ο γεννημένος στo Nιού Τζέρσεϊ μπασκετμπολίστας αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Αθήνα, αφήνοντας πίσω τα όσα έζησε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο πρόσθεσε στη συλλογή του ακόμη ένα Κύπελλο, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την «πλούσια» καριέρα του.
«Θα βάζω τόσα καλάθια, όσα χρειάζεται για να νικάει η ομάδα. Ήρθα στην Ελλάδα για να κερδίζει ο Άρης», είχε πει ο ίδιος σε μία από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του ως παίκτης των «κίτρινων». Σαν κάτι να γνώριζε…
Από τότε ο Γκάλης ξεκίνησε να χτίζει τον δικό του «μύθο» στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Αναδείχθηκε 11 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της πρώτης εθνικής κατηγορίας, από το 1980 μέχρι το 1991, ενώ τρεις φορές συμμετείχε στους τελικούς του κυπέλλου πρωταθλητριών (Γάνδη, Μόναχο, Σαραγόσα). Με τον Άρη, μάλιστα, είχε μέσο όρο πόντων που άγγιζε τους 37, ενώ σε 105 αγώνες σημείωσε πάνω από 40.
- Ρεκόρ 52 πόντων στο κύπελλο (1987, Άρης-Πανελλήνιος).
- Ρεκόρ 57 πόντων σε ευρωπαϊκό παιχνίδι (Άρης-Καρέρα).
Η έλευση του Παναγιώτη Γιαννάκη στους «κίτρινους» το 1984 «απογείωσε» τον Νίκο Γεωργαλή, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Γκάλη και οι δυο τους μαζί αποτέλεσαν το πιο «δυνατό» δίδυμο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, μετατρέποντας τον Άρη σε υπερδύναμη του ελληνικού πρωταθλήματος.
Το 1987 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και στην αναμέτρηση Άρης-Τρέισερ Μιλάνου πέτυχε 44 πόντους στην νίκη της ομάδας του με 98-67. Από το 1988 μέχρι το 1990 ακολούθησαν τρεις διαδοχικές παρουσίες σε Φάιναλ Φορ.
Στο πρώτο, το οποίο διεξήχθη στη Γάνδη του Βελγίου ο Άρης έμεινε τέταρτος, αφού αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Τρέισερ, ενώ έχασε και από την Παρτιζάν στον μικρό τελικό.
Το 1989 στο Μόναχο ο Άρης έχασε στον ημιτελικό από την Μακάμπι, μετά από τον καυγά Γιαννάκη-Μαγκί, και κατέκτησε την 3η θέση μετά τη νίκη του επί της Μπαρτσελόνα στον μικρό τελικό της διοργάνωσης.
Τέλος, το 1990 Γκάλης και Άρης τερμάτισαν στην 4η θέση μετά τις ήττες από Μπαρτσελόνα και Λιμόζ.
πηγή : sday.gr
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου