Το μεγαλύτερο ντέρμπι στον πλανήτη!

Όλος ο κόσμος περιμένει κάθε χρόνο με ανυπομονησία το "clasico", ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Προσθέστε ένα "super" και ο δρόμος θα σας βγάλει στο μεγαλύτερο ντέρμπι του κόσμου: Ρίβερ Πλέιτ εναντίον Μπόκα Τζούνιορς.

Η υπεραιωνόβια κόντρα των δύο γιγάντων του Μπουένος Άιρες αναβιώνει την Κυριακή στο "Μονουμεντάλ", το σπίτι της Ρίβερ, 17 μήνες μετά την τελευταία τους αναμέτρηση. Στο μεσοδιάστημα, η Ρίβερ έκανε το "αγροτικό" της στη 2η κατηγορία. Στις 26 Ιουνίου, ο ιστορικός υποβιβασμός των "μιγιονάριος" προκάλεσε οδυρμούς στην περιοχή Νούνιες του Μπουένος Άιρες και έκρηξη χαράς στην άλλη άκρη της πόλης, στην Μπόκα.

Οι δύο ομάδες συγκεντρώνουν την προτίμηση του 73% των Αργεντινών φιλάθλων: το 41% ανήκει στη Μπόκα και το 32% στη Ρίβερ. Το παράδοξο είναι, πως και οι δύο σύλλογοι ιδρύθηκαν στην Μπόκα, η Ρίβερ το 1901 και η Τζούνιορς το 1905. Ωστόσο, η Ρίβερ Πλέιτ μετακόμισε το 1925 στο Νούνιες, μία από τις πιο πλούσιες περιοχές της αργεντίνικης πρωτεύουσας, τη στιγμή που η Μπόκα βρίσκει τη βάση της ανάμεσα στην εργατική τάξη της πόλης, καθώς αντιπροσωπεύει, ως επί το πλείστον, Ιταλούς μετανάστες, εξ ου και το προσωνύμιο "Xeneizes", δηλαδή "Γενοβέζοι". Το "Μιγιονάριος", που συνοδεύει τη Ρίβερ, μάλλον δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε.

Το πρώτο "superclasico" διεξήχθη ως φιλική αναμέτρηση, στις 2 Αυγούστου 1908, με την Μπόκα να επικρατεί με 2-1. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων, στις 24 Αυγούστου 1913, η Ρίβερ επικράτησε με το ίδιο σκορ.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτών των παιχνιδιών είναι το εκπληκτικό θέαμα που προσφέρουν όχι οι ποδοσφαιριστές, αλλά οι φίλαθλοι. Όπως είχε περιγράψει κάποτε το BBC, "πρόκειται για μία ατελείωτη θάλασσα από χρωματιστά πανό, κραυγές, συνθήματα, τραγούδια χορό και βεγγαλικά". Οι οπαδοί των δύο ομάδων εμπνέονται από ροκ μπάντες της Αργεντινής, προκειμένου να δημιουργήσουν τα συνθήματά τους. Και βέβαια, τα κρούσματα βίας δεν έχουν λείψει από το "superclasico".

Οι οπαδοί της Μπόκα αποκαλούν "κότες" εκείνους της Ρίβερ, που απαντούν με τη λέξη "γουρουνάκια", υποδηλώνοντας τη φτωχική καταγωγή των αντιπάλων τους και παραβλέποντας ότι και οι ίδιοι προέρχονται από την Μπόκα.

Στην κόντρα αμέτοχοι δεν μένουν ούτε οι ποδοσφαιριστές. Ο πρώτος παίκτης που μεταπήδησε από την Μπόκα στη Ρίβερ, ήταν ο Κατάλδο Σπιτάλε, το 1933. Ο Όσκαρ Ρουγκέρι, που ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο το 1985, είχε εξομολογηθεί πως "σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι καθόλου εύκολη κατάσταση. Η μία πλευρά σε θεωρεί προδότη και η άλλη δεν πρόκειται να σε αγαπήσει ποτέ".

Υπήρξαν, όμως, και ποδοσφαιριστές που διατράνωσαν την αιώνια αγάπη τους για τον ένα ή τον άλλο σύλλογο. Πρώτος και καλύτερος, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών είχε αρνηθεί να αφήσει την Αρχεντίνος Τζούνιορς για λογαριασμό της Ρίβερ Πλέιτ, επιλέγοντας τελικά να παίξει στην Μπόκα της καρδιάς του. Αντίθετα, ο Ουρουγουανός Έντσο Φραντσεσκόλι είχε απορρίψει πρόταση της Μπόκα, έχοντας νωρίτερα αγωνιστεί στη μεγάλη αντίπαλο.

Παραδόξως, μόνο ένα παιχνίδι στην ιστορία αυτών των αναμετρήσεων έχει διακοπεί και μάλιστα όχι λόγω επεισοδίων. Στις 21 Μαρτίου 2010, άνοιξαν οι ουρανοί του Μπουένος Άιρες και ο αγωνιστικός χώρος του "Μπομπονέρα", έδρας της Μπόκα, μετατράπηκε σε λίμνη. Ο διαιτητής Χέκτορ Μπαλτάσι επέμενε ότι το παιχνίδι μπορούσε να διεξαχθεί, αλλά στην πορεία της αναμέτρησης αναγκάστηκε να τη διακόψει, αφού η μπάλα δεν έλεγε να ξεκολλήσει από τη μεσαία γραμμή.

Τον Απρίλιο του 2004, ο "Observer" είχε γράψει πως το ντέρμπι Ρίβερ Πλέιτ - Μπόκα Τζούνιορς "είναι το υπ' αριθμόν 1 ντέρμπι στον κόσμο, που πρέπει να δει κάποιος πριν πεθάνει. Αυτό το παιχνίδι κάνει το Old Firm της Σκοτίας (σ.σ. Σέλτικ - Ρέιντζερς) να μοιάζει με προσχολικό αγώνα ποδοσφαίρου".
 
Η τραγωδία της "Puerta 12"
Λίγα δευτερόλεπτα μετά το 0-0 της 23ης Ιουνίου του 1968, 71 οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς βρήκαν τον θάνατο στα σκαλιά της θύρας 12 του "Μονουμεντάλ", σε ένα δυστύχημα που μοιάζει με εκείνο της θύρας 7 στο Καραϊσκάκη, 13 χρόνια αργότερα. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων ήταν 19 ετών.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, οι αιτίες του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Διάφορες θεωρίες έχουν αναπτυχθεί, αλλά δυστυχώς κανείς από τους οπαδούς της Μπόκα, που βρίσκονταν στην έξοδο της "Puerta 12", δεν επιβίωσε, ώστε να περιγράψει τι πραγματικά συνέβη. Αντ' αυτού έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες:

* Οπαδοί της Μπόκα έκαψαν σημαίες της Ρίβερ, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την ασφυξία ομοϊδεατών τους, την ώρα που αποχωρούσαν.

* Οπαδοί της Ρίβερ επιτέθηκαν σε εκείνους της Μπόκα, σκορπώντας τον θάνατο.

* Η θύρα 12 ήταν κλειδωμένη και οι φίλαθλοι που βρίσκονταν πάνω από τα σκαλιά, δεν άκουγαν τις κραυγές όσων ήταν κάτω, που φώναζαν πως δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν.

* Ο τότε πρόεδρος της Ρίβερ, Ουίλιαμ Κεντ, κατέθεσε πως υπεύθυνη ήταν η αστυνομία, που εκδικήθηκε τους φίλους της Μπόκα, επειδή είχαν ουρήσει πάνω στις δυνάμεις της αστυνομίας.

* Η έξοδος της θύρας 12 είχε μπλοκαριστεί από έναν τεράστιο σιδερένιο στύλο.

Μετά από έρευνες τριών ετών, η αστυνομία δεν απέδωσε καμία κατηγορία, προς απογοήτευση των οικογενειών των θυμάτων. Στα τέλη της σεζόν, στην οποία συνέβη το δυστύχημα, οι 68 σύλλογοι, που ανήκαν τότε στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής, συγκέντρωσαν 100.000 πέσος για λογαριασμό των οικογενειών.
makthes.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger