Οι επτά αλλαγές και οι αιτίες

Είναι δύσκολο το επάγγελμα του προπονητή. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη τεχνική ηγεσία μιας μεγάλης ομάδας, όπου η πίεση είναι εντονότερη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αρη.
Δημοσίευμα (30/10) της εφημερίδας "Goal" αναφέρει ότι ο Βαγγέλης Αγγέλου θα είναι ο 8ος προπονητής της ομάδας, τη τελευταία πενταετία. Παρότι μάλιστα τις σεζόν 2007-08 και 2008-09, ο Αρης τις "έβγαλε" με δύο προπονητές!

Είναι αλήθεια ότι, κάθε αλλαγή προπονητή στον Αρη, κρύβει τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Ξεκινώντας από τον coach Γκόρντον Χέρμπερτ και καταλήγοντας στον Βαγγέλη Αλεξανδρή που πρόσφατα παρέδωσε σκυτάλη στον Βαγγέλη Αγγέλου ο οποίος είναι ο 7ος - κατά σειρά - προπονητής του Αρη, στη μετά Ευρωλίγκα εποχή.

O coach Χέρμπερτ και ο κλονισμός των ισορροπιών
Ο Χέρμπερτ είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν ανακοινωθεί από τον Αρη, το καλοκαίρι του 2007. Περπάτησε τη πόλη, του άρεσε και κλήθηκε να διαχειριστεί το πιο ακριβό μπάτζετ του Αρη, στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Όλα πήγαιναν περίφημα, μέχρι τη στιγμή των προσθαφαιρέσεων. Τον Ιανουάριο του 2008 αποκτήθηκε ο Ντάριους Ουάσινγκτον αντί του Τερέλ Κασλ, προστέθηκε ο Βλάντιμιρ Μπόισα. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι καταστράφηκαν οι ισορροπίες εντός της ομάδας. Ο Χέρμπερτ ουδέποτε ήταν ο προπονητής των αποδυτηρίων. Είχε τη δική του ξεχωριστή φιλοσοφία. Κι εκεί που ο Αρης έδειχνε έτοιμος για την υπέρβαση, στους αγώνες της πρώτης φάσης των πλέι οφ με το Μαρούσι, φανερώθηκαν όλα τα προβλήματα. Είναι νωπές οι μνήμες από το επεισόδιο του Καναδού προπονητή με τον Γιώργο Καλαϊτζή στον πάγκο της ομάδας, στον 2ο αγώνα στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Τελικώς, ο Αρης αποκλείστηκε μέσα στο σπίτι του - στο 3ο παιχνίδι - και ο Χέρμπερτ αποχώρησε ως αποτυχημένος. Φεύγοντας δώρισε στους υπαλλήλους της ΚΑΕ μια κούτα που περιλάμβανε καναδέζικο ουίσκι, για να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία.

Τον "έφαγε" η ανατροπή
Ο Αρης χρειάστηκε χρόνο για να συνειδητοποιήσει την απώλεια της 3ης θέσης. Η επιλογή μιας δοκιμασμένης λύσης χαρακτηρίστηκε αναπόφευκτη και το καλοκαίρι του 2008, ο Αντρέα Ματσόν επέστρεψε στον Αρη. Το μπάτζετ μειώθηκε κατά το ήμισυ και ο Αρης έγινε μια συνετή - όχι ενθουσιώδης - και αποτελεσματική ομάδα. Ο πρόωρος αποκλεισμός στο Eurocup μάλλον λειτούργησε υπέρ της ομάδας, για να φθάσουμε στους μικρούς τελικούς με το Μαρούσι και στον 5ο αγώνα. Μπαίνοντας στο τελευταία τετράλεπτο, ο Αρης είχε προβάδισμα 11 πόντων (70-59), αλλά αυτοκτόνησε. Το Μαρούσι επικράτησε με 72-76 και στέρησε από τον Αρη μια βέβαιη παρουσία στους ομίλους της Ευρωλίγκα. Εκεί κλονίστηκαν οι σχέσεις με τον Αντρέα Ματσόν. Παρέμεινε όμως λόγω υψηλής αποζημίωσης. Τελικώς, όταν στα προκριματικά της Ευρωλίγκα την επόμενη σεζόν ο Αρης αποκλείστηκε εκ νέου από το Μαρούσι, με ταπεινωτική ήττα στο ΟΑΚΑ, η αποζημίωση παραμερίστηκε, ο Ιταλός απομακρύνθηκε και ο Αρης ακόμη τον πληρώνει!

Η λανθασμένη απόφαση του Κατσικάρη
Διατηρώντας τα αντανακλαστικά του σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, ο Αρης προσέγγισε τον Φώτη Κατσικάρη. Στη πορεία αποδείχθηκε ότι ο νυν προπονητής της Μπιλμπάο δεν ήταν βέβαιος για την απόφασή του. Εξάλλου, αποφάσισε να αποχωρήσει από την ομάδα έπειτα από την εντυπωσιακή νίκη (αλλά και καλύτερη εμφάνιση της ομάδας) στο Ισραήλ απέναντι στη Χάποελ Ιερουσαλήμ. 24 ώρες νωρίτερα είχε αποφασίσει να αποδεχθεί τη πρόταση της Μπιλμπάο για τριετές συμβόλαιο. Πολύ νωρίτερα είχε προσθέσει τους Πάουνιτς και Λάμποβιτς στο ρόστερ της ομάδας. Σημειωτέον, ο Αρης πληρώνει ακόμη και τον Πάουνιτς, όπως εξάλλου και τον Μάιλς (που επίσης προστέθηκε στα μέσα της σεζόν), αλλά και τη πλειοψηφία των παικτών της σεζόν 2009-10, τη πλέον καταστροφική στην ιστορία της ομάδας.

Λάθος timing ο Μπλατ
Η πρόσληψη του Ντέιβιντ Μπλατ ήταν η καλύτερη δυνατή κίνηση που θα μπορούσε να κάνει τότε ο Αρης. Εντούτοις, ένας καταξιωμένος προπονητής ανέλαβε μια «άρρωστη» ομάδα με αποτέλεσμα και ο Αμερικανοισραηλινός τεχνικός να αποχωρήσει με την ταμπέλα του αποτυχημένου. Είναι αλήθεια ότι, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, θα ήταν διαφορετικό και το αποτέλεσμα, καθώς ο Αρης δεν θα τερμάτιζε στην 7η θέση.

Μεγάλα λόγια με ΝτρούκερΦεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη, ο Ντέιβιντ Μπλατ είπε τον καλό τον λόγο για τον Σαρόν Ντρούκερ. Στον Αρη είχαν «τσεκάρει» τις ικανότητες του Ισραηλινού προπονητή, πίστεψαν πολύ στην ορθότητα της επιλογής τους, είπαν πολλά στην επίσημη παρουσίασή του. Και ο Ντρούκερ έφυγε όμως ως αποτυχημένος. Και μάλιστα μετά τη νίκη επί του Ηλυσιακού στη παράταση (στο Αλεξάνδρειο). Στη πραγματικότητα, ο Ντρούκερ ουδέποτε κατάφερε να κατανοήσει το περιβάλλον, η ομάδα δεν απέδιδε καλό μπάσκετ, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στα δεδομένα του Αρη.

Η επιλογή του Σούμποτιτς
Μετά τον Ντρούκερ, η διοίκηση του Αρη επέλεξε τον Λευτέρη Σούμποτιτς. Αυτομάτως, η ομάδα εισήλθε σε περίοδο εμφύλιου πολέμου, αφού η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου εξόργισε τους οργανωμένους οπαδούς, με αποτέλεσμα να υπάρξει ανοιχτή κόντρα μεταξύ ομάδας και οπαδών. Μάλιστα ο SUPER 3 ανακοίνωσε την αποχή του από τους αγώνες της ομάδας. Αγωνιστικά πάντως, εκεί που η χρονιά έδειχνε χαμένη, ο Αρης έφθασε ένα βήμα πριν την υλοποίηση του στόχου του. Στους μικρούς τελικούς με τον ΠΑΟΚ, προηγήθηκε με 2-1 νίκες και είχε τον τέταρτο αγώνα στο Παλέ. Είχε το προβάδισμα μάλιστα μετά από 20-22 λεπτά αγώνα, αλλά αυτοκτόνησε κι έτσι. ήταν που ήταν βαρύ το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος.

Ελλειψη χημεία με Αλεξανδρή
Η επιστροφή του Βαγγέλη Αλεξανδρή το καλοκαίρι του 2011, πέρασε από πολλά κύματα. Ο τότε πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιάννης Δαμιανίδης, δεν ήταν υπέρ αυτής της λύσης, εντούτοις, επικράτησε η άποψη της πλειοψηφίας του δ. σ. Δαμιανίδης και Αλεξανδρής ουδέποτε απέκτησαν χημεία, σε μια χρονιά όπου ο Αρης ταλανίστηκε από χίλια μύρια προβλήματα και τελικώς οδήγησε στην αλλαγή και του διοικητικού καθεστώτος με την αποχώρηση του Γιάννη Δαμιανίδη από τα διοικητικά δρώμενα. Τον αντικατέστησε στη προεδρία ο Λευτέρης Αρβανίτης.

Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής επίσης δεν ήταν η πρώτη επιλογή του νυν προέδρου της ΚΑΕ. Γι' αυτό εξάλλου προχώρησε σε συζητήσεις και με άλλους προπονητές. Ωστόσο, οι περισσότεροι ψήφοι εντός του δ. σ. ήταν υπέρ του Αλεξανδρή και τελικώς παρέμεινε. Από τότε όμως ήταν εμφανές ότι, αυτή η συνεργασία θα είχε σύντομη ημερομηνία λήξης. Ουδέποτε καλλιεργήθηκαν  οι δεσμοί μεταξύ των δύο ανδρών, με εξαίρεση λίγες εβδομάδες. Ακολούθησαν και οι ταπεινωτικές ήττες από Κηφισιά και Ρέθυμνο και άναψαν εκ νέου τα. φυτίλια. Επί της ουσίας όμως, οι λόγοι της απομάκρυνσης του Αλεξανδρή δεν ήταν αγωνιστικοί.

sport.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger