Τίτλοι τέλους για Χατζηβρέττα

Με ένα τσουβάλι τίτλους και χιλιάδες αναμνήσεις, ο Νίκος Χατζηβρέττας αποφάσισε να βάλει και επισήμως τέλος σε μια σπουδαία καριέρα. Στο μυαλό του 35χρονου Νικόλα καλλιεργήθηκε αυτή η απόφαση από τη στιγμή που δεν προέκυψε πρόταση η οποία θα κάλυπτε τα «πιστεύω» του.

Είναι αλήθεια ότι περισσεύουν οι λόγοι για τους οποίους, το όνομα του Νίκου Χατζηβρέττα θα περάσει στο πάνθεον της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ. Υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ της Α1. Σε εποχές απόλυτης κυριαρχίας των ξένων, ο «Χάτζη» αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της επαγγελματικής κατηγορίας, με τη φανέλα του Ηρακλή.

Ο αγωνιστικός ρόλος του διαφοροποιήθηκε όταν μεταγράφηκε στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Εκεί έπαψε να είναι ο σκόρερ της ομάδας, απέκτησε όμως χαρίσματα που οφείλει να έχει κάθε σύγχρονο γκαρντ και κατέκτησε τον πρώτο τίτλο στη καριέρα του (2003). Μετά από έναν χρόνο στη ΤΣΣΚΑ, το 2003, μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό. Πέρα από τη μπασκετική αξία του, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς εκτιμούσε ιδιαίτερα τον χαρακτήρα του, αλλά και τον σεβασμό που επιδείκνυε στην έννοια της ομάδας.

Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα Ελλάδος, ενώ πάτησε και το ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης με την κατάκτηση της Ευρωλίγκα το 2007 και το 2009. Το 2009 μεταγράφηκε στον Αρη, πραγματοποιώντας ένα από τα όνειρά του, αλλά η πορεία της ομάδας - και η δική του - ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τις αρχικές προσδοκίες.

Πέρα όμως από τους 14 τίτλους που κατέκτησε σε συλλογικό επίπεδο, ο Χατζηβρέττας ήταν από τους μπροστάρηδες της. νεότερης επανάστασης του ελληνικού μπάσκετ σε εθνικό επίπεδο. Σταθερό στέλεχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός μας, κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2005, το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2006. Μετά το Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας (2007), όπου η Εθνική τερμάτισε στη 4η θέση, ο Χατζηβρέττας ανακοίνωσε την αποχώρησή του και από την Εθνική.

Την τελευταία διετία, ο Χατζηβρέττας αφιερώνει πολύ χρόνο (σε καθημερινή βάση) στην ακαδημία μπάσκετ που δημιούργησε μαζί με τους επιστήθιους φίλους του, Λάζαρο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Διαμαντίδη και Κώστα Χαραλαμπίδη. «Μέσω της ακαδημίας μπάσκετ GBA θέλω να μεταδώσω στα νέα παιδιά τις δικές μου εμπειρίες, να τους μάθουμε μπάσκετ, κυρίως όμως τη νοοτροπία που πρέπει να έχουν.», έχει πει κατά καιρούς.

Ο Χατζηβρέττας είχε τη νοοτροπία του πρωταθλητή, αλλά για να την αποκτήσει έχυσε ποτάμια ιδρώτα. Δεν είναι υπερβολική η άποψη, είναι από τους αθλητές που θα πρέπει να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για κάθε αθλητή. Λόγω του ήθους του, της εργατικότητας και της ταπεινότητας που τον διακρίνει. Εξάλλου, για πολλά χρόνια, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών απολάμβαναν τις διακοπές τους, αυτός βρισκόταν σε ένα γήπεδο και ακολουθούσε ατομικό πρόγραμμα προπονήσεων. Μέχρι και στη Νικήτη Χαλκιδικής όπου διατηρεί εξοχικό, είχε βγάλει αντικλείδια από το κλειστό γήπεδο.

sport.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger