Ετοιμάζεται να πει «αντίο» στην Ευρώπη

Μία από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες στην ιστορία της ετοιμάζεται να γράψει η ΑΕΚ, καθώς βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το φάσμα του αποκλεισμού από τα ευρωπαϊκά κύπελλα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν μπόρεσε να ρυθμίσει και να πληρώσει.

Ο Μάρτης εκπνέει σήμερα και αν δεν υπάρξει κάποια συγκλονιστική αλλαγή δεδομένων της τελευταίας στιγμής, τότε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η UEFA θα άρει την αναστολή και θα επιβάλει ποινή μονοετούς αποκλεισμού της Ενωσης από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής μέρας η... καρδιά της ΑΕΚ χτυπούσε στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών. Ο Δημητρέλος, με τη μεσολάβηση του Γιάννη Βούρου, επιχείρησε να βρει λύση με την πολιτική ηγεσία (Οικονόμου, Σαχινίδη), ώστε να αρθούν τα μέτρα για τη μη έγκυρη καταβολή της δόσης για το άρθρο 44 και να εξασφαλιστεί φορολογική ενημερότητα.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, παρά τις αντίθετες πληροφορίες. Η ΠΑΕ μπόρεσε απλά να εξασφαλίσει αριθμό πρωτοκόλλου για έγγραφο που απευθύνεται στην αρμόδια ΔΟΥ και μέσω του οποίου ζητείται η άρση της δέσμευσης των λογαριασμών της εταιρείας κατά 50%.
Στην ΠΑΕ εκτιμούν πως μέχρι τη Δευτέρα θα έχει λήξει το θέμα. Ωστόσο, το δεδομένο είναι πως με όσα πέτυχαν χθες, ο Οικονομόπουλος θεωρούσε πως δεν μπορούσε να πείσει τον δανειστή να προχωρήσει σε εκταμίευση.
Από το πρωί υπήρξε ηλεκτρονική αλληλογραφία των δύο μερών, προκειμένου να συμφωνήσουν στο τελικό ποσό που ζητά να δανειστεί η ΠΑΕ (1,380 εκατ. ευρώ, όπως σας αναφέραμε από χθες) και παράλληλα να προχωρήσουν τις διαδικασίες. Ο Οικονομόπουλος τόνισε πως περίμενε και ευελπιστούσε να βρεθεί λύση που θα μπορούσε να δώσει προς τον δανειστή, για να προχωρήσει η διαδικασία.
Είναι σαφές πάντως πως πλέον η ΑΕΚ έχει μόνο αμυδρές ελπίδες να προλάβει τις διαδικασίες. Ο Δημητρέλος έψαχνε να βρει κι άλλους πόρους, ώστε να προλάβει σήμερα (κάποιες τράπεζες λειτουργούν) να προχωρήσει τις διαδικασίες για κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμούς. Ακόμα κι αν η ΑΕΚ βρει τα χρήματα, είναι εξαιρετικά απίθανο πλέον να τα δεχθούν όσοι έκαναν νέους διακανονισμούς.
Οπως επίσης είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν καταθέσεις με ημερομηνία Μαρτίου, ώστε να κατατεθούν προς την UEFA. Κάτι που σημαίνει πως η ΑΕΚ βλέπει πολύ θολά πλέον την ευρωπαϊκή της προοπτική και χάνει σε πρεστίζ και χρήματα επειδή οι μέτοχοί της αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων να κλείσουν έστω και με δανεικά τα ανοίγματα που δημιούργησαν.
Πληθαίνουν τα σενάρια για πρωτοδικείο
Το οξύμωρο της υπόθεσης με τον δανεισμό και την ημερομηνία είναι πως η ΑΕΚ έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσει αυτά τα χρήματα. Το διακύβευμα στο ενδιάμεσο, ωστόσο, θα αφορά την απώλεια της Ευρώπης. Κάτι που αυτόματα αποδυναμώνει κάθε σενάριο για άμεση εύρεση χρηματοδότη, φουντώνοντας ταυτόχρονα τις φήμες για πορεία προς το Πρωτοδικείο.
Από παράγοντες που κινούνται γύρω από την «κιτρινόμαυρη» κοινωνία θεωρείται πλέον ως δεδομένο πως αυτός είναι ο απώτερος στόχος των Νικολαΐδη, Οικονομόπουλου. Εκτιμώντας πως σε αυτήν τη φάση δεν έχουν βρει επενδυτές, φέρεται πως ψάχνουν τρόπο να βρουν πόρους μέσω δανείων, προσδοκώντας πως σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη με την υπόθεση Ψωμιάδη.
Αλλωστε, έφτασε πλέον ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης (άνευ νέας αναβολής), καθώς είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Η διοίκηση Πρωτοδικείου εξασφαλίζει πάγωμα των χρεών προς το Δημόσιο για διάστημα τριετίας.
Οσον αφορά την τιμωρία από την Ευρώπη, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως έτσι κι αλλιώς ήταν απίθανο για την ΑΕΚ να εξασφαλίσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια αδειοδότησης στις 30 Ιουνίου, καθώς θα έπρεπε να είχε βρει ακομα 4,5 εκατ. ευρώ, κάτι εξαιρετικά δύσκολα. Το συγκεκριμένο σενάριο, πάντως, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την πλευρά του Οικονομόπουλου.
Κινήσεις στη σκακιέρα από Ντέμη
Η επιστροφή του Ντέμη Νικολαΐδη στα κοινά της ΑΕΚ έγινε με τη δημόσια τοποθέτηση για το θέμα των χρεών. «Να πληρώσουμε όσα δημιουργήσαμε και να φύγουμε» ήταν το μήνυμα. Στις εβδομάδες που ακολούθησαν υπήρξαν ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ των μετόχων, αλλά καμία ουσιαστική λύση.
Τόσο κατά την πρώτη δήλωση όσο και σε άλλες απόψεις που εξέφραζε ο Νικολαΐδης απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επανακάμψει στην ΑΕΚ. Οι πράξεις, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος χθες, δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Η χθεσινή τοποθέτηση του Νικολαΐδη στην ιστοσελίδα aek365.gr εντάσσεται στις κινήσεις τακτικής που διεξάγονται όλο αυτό το διάστημα. Ο πρώην πρόεδρος μπορεί να παραδέχθηκε πως κινείται για να βρει λύση στην ΑΕΚ, αλλά έσπευσε να αρνηθεί τα πάντα για τις επαφές που πραγματοποιεί. Καμία επαφή με τον Μπεθάνη, καμία επαφή με τον Ρέστη, καμία επαφή με Ρώσους, καμία επαφή για τίποτα.
Φαίνεται πως ο Νικολαΐδης θέλει να ανοίξει χαρτιά μόνο όταν θα είναι βέβαιος και θα έχει υπογραφές και συμφωνητικά. Ή ίσως να προωθεί αρχικά τη σκέψη του Πρωτοδικείου, ώστε να αναλάβει τα ηνία και στην πορεία να αναζητήσει χρηματοδότες.
Βέβαια, επί των ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν δεν υπάρχει καν λόγος να συζητήσει κάποιος τη σημασία τους. Διότι δεν γίνεται πιστευτό ούτε ως ανέκδοτο πως ο Μπεθάνης κάλεσε τον Μανωλά και τον Νικολαΐδη σε δείπνο απλά για να τους φέρει κοντά και να... τραγουδήσουν τον ύμνο της ΑΕΚ.
Οπως επίσης είναι προφανές πως το πλάνο για την Ενωση του μέλλοντος δεν θα γινόταν με... κεφτεδάκια πάνω στο τραπέζι, αλλά ο Μπεθάνης μέτρησε απόψεις, σχόλια και υποδείξεις δύο κορυφαίων μορφών της «κιτρινόμαυρης» ιστορίας.
πηγή : sentragoal.gr

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.

Copyright © / ARIS 1914

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger